7 Teambuilding ideeën die werken

7 Teambuilding ideeën die werken

In dit blog behandel ik 7 teambuilding ideeën, die we zelf actief inzetten voor onze klanten; banken, telecombedrijven, retailorganisaties, multinationals, zakelijke dienstverleners en overheidsinstanties. Ik leg je kort uit hoe ze werken en wat we zien gebeuren als we hier met groepen mee aan de slag gaan. Uiteindelijk kun je hier zelf ook mee aan de slag voor jouw team. Maar eerst nog even de context.


Teambuilding fasen

Waarschijnlijk ben je bekend met de 4 ontwikkel fasen waar een team doorheen gaat (bron: Bruce Tuckman): 

  • Forming - de start, het aftasten, de samenwerking is nog weinig productief.

  • Storming - samenwerking krijgt vorm, het gaat nog met vallen en opstaan.

  • Norming - er komt steeds meer lijn en duidelijkheid in taken en rollen, waardoor de samenwerking soepeler verloopt.

  • Performing - het team komt in een flow terecht en kan echt presteren.

Natuurlijk wil je jouw team snel naar de Performing fase leiden. Dan is het fijn als je in de andere fasen versnelling kunt brengen. De teambuilding ideeën die hier aan bod komen, brengen vooral versnelling in de Forming en Storming fase.


Teambuilding ideeën op een rijtje

Idee 1: Kennismakingsspel - Overeenkomsten en verschillen

Teambuilding ideeën:  Kennismakingsspel - Overeenkomsten en verschillen

Leer elkaar echt kennen. Voorafgaand aan dit kennismakingsspel vraag je iedereen om een persoonlijk profiel te maken. Met deze profielen kun je op zoek naar overeenkomsten en verschillen. Overeenkomsten zorgen voor verbinding. Inzicht in verschillen leidt tot meer respect voor elkaar. Op ieders badge staat met een kleur aangegeven bij welk team je hoort. Met alle mensen in het team deel je in ieder geval 1 overeenkomst. Misschien zijn jullie allemaal vroege vogels, absurdisten of teamsporters. Ook tref je op je badge je hoogste matches aan. Daardoor ontstaan er altijd verrassende gesprekken.
Binnen de teams stelt eerst iedereen zich kort voor. Dan kan de quiz beginnen. In de quiz komen jullie favoriete antwoorden aan bod. Stem met elkaar en krijg direct te zien of je het goed of fout had. Dat zorgt voor veel hilariteit. Loopt jouw team voor of lig je juist achter? In alle hectiek krijg je nieuwe inzichten in je eigen team en de andere teams. En samen lachen werkt trouwens ook erg verbindend!

Resultaat: inzicht in overeenkomsten en verschillen, doorbreken van vaste patronen, onverwachte ontmoetingen, muchos energios!
Meer weten? Klik hier.


Idee 2: Stel je voor interview

Teambuilding ideeën:  Stel je voor interview

Vertel elkaar je verhaal. Waar kom je vandaan? Wat vind je belangrijk? Waar wil je naartoe? We nemen niet snel de tijd en rust met elkaar om dit soort simpele vragen te stellen. Deze korte gesprekken helpen je om een echt inkijkje te krijgen in elkaars belevingswereld. Met het Stel je voor - interview leg je direct de juiste vragen op tafel, waardoor je snel de diepte ingaat met elkaar.
Na afloop van het interview maak je een slogan, tekening of samenvatting over je interviewpartner. En daarna stel je elkaar voor in de groep. Je wordt dus voorgesteld door je collega. Daar ontstaan ook weer mooie inzichten. Hoe ziet iemand anders jou? Mooi en waardevol.

Resultaat: inzicht in ieders persoonlijke achtergrond en drijfveren, onverwachte inzichten en ontdekkingen, veel fun bij elkaar voorstellen.
Meer weten? Klik hier.


Idee 3: Toren in dubio

Teambuilding ideeën:  Toren in dubio

Spreek je uit! In dit spel kom je meer over elkaar te weten, doordat iedereen stelling neemt op diverse onderwerpen. De Toren in dubio bestaat uit 57 houten blokjes die op elkaar gestapeld zijn. Om de beurt haal je een steen uit de toren en geef je antwoord op de vraag die op jouw steen staat. Op de blokjes zitten dilemma's in vijf thema's: eten & drinken, vakantie, werk, persoonlijke voorkeuren en karakter. Geef jouw keuze aan en licht je keuze toe aan je medespelers. Dan leg je het blokje op de bovenste laag. Het spel is over als de toren valt. Een ontwapenend teambuilding spelletje voor tijdens een break of borrel.

Resultaat: nadere kennismaking, inzicht in hoe iedereen naar de wereld kijkt, samen veel lachen!
Meer weten? Klik hier.


Idee 4: Schatgraven

Teambuilding ideeën:  Schatgraven

Wat brengt iedereen eigenlijk in? Wat is je professionele achtergrond? Waarin ben jij de master? Als je samen voor grote doelen gaat, is het belangrijk om te weten welke schatten in je team aanwezig zijn. chatgraven is ook een interviewformat waarbij je elkaar de vragen stelt die ertoe doen. Het verschil met het Stel je voor interview is vooral dat je bij Schatgraven op zoek gaat naar de professionele inbreng van je collega. Als je de interviews in groepjes van 3 personen afwerkt, krijg je meer achtergronden te horen van 2 collega's. Dat werkt erg goed.
Het voorstellen van elkaar aan de groep geeft ook het Schatgraven een interessante dynamiek. Hoe kijkt je collega aan tegen de professionele bijdrage die jij in de groep hebt en kunt hebben.
Zelf gebruiken we de Schatgraven ronde vaak aansluitend aan het kennismakingsspel.

Resultaat: inzicht in de professionele achtergronden van collega's, inzicht in de bijdrage die ieder kan leveren, overbrengen van waardering en respect voor elkaar.
Meer weten? Klik hier.


Idee 5: Jouw unieke bijdrage

Teambuilding ideeën:  Jouw unieke bijdrage

Wat willen jullie met elkaar bereiken? Welke impact wil je maken? Wat is jullie purpose? Als dit helder is, komt de stap om met elkaar in kaart te brengen wat ieders unieke bijdrage is om dit te realiseren.
Tijdens het interview ga je bij elkaar op zoek naar wat je beweegt en wat jou uniek maakt voor het team, de afdeling of de organisatie. Je schrijft uiteindelijk je eigen verhaal over jouw bijdrage op. Deze deel je met het hele team. Uiteindelijk plakt iedereen zijn bijdrage op de grote wand bij het juiste onderdeel van jullie doelstelling. Zo krijg je met elkaar in beeld op welke elementen van jullie doelen veel bijdragen geleverd worden en welke elementen misschien meer aandacht nodig hebben.
Deze tool is erg krachtige in kick-off meetings. Start je met een nieuw project of strategie of trap je samen het nieuwe jaar af, zet dan deze ronde in om onderling uit te wisselen wat ieders bijdrage is aan het grote doel van de organisatie.

Resultaat: inzicht in ieders bijdrage aan jullie doel, overzicht van verdeling van bijdragen, inzicht in de blinde vlekken van jullie team
Meer weten? Klik hier.


Idee 6: Deel je ervaringen - sessie

Teambuilding ideeën : Deel je ervaringen - sessie

Jouw uitdaging is niet uniek. Iemand anders heeft hiervoor waarschijnlijk allang een antwoord gevonden. Het enige wat je nog moet doen, is anderen laten weten wat jouw uitdaging is. Dit kun je doen via de Deel je ervaringen - sessie. Iedereen stelt een vraag aan 10 tot 12 collega's. En al die collega's mogen zelf ook een uitdaging inbrengen. De sessie werkt via een handig boekje waarin iedereen voor elkaar antwoorden schrijft. Je helpt elkaar verder door kennis, contacten en ervaringen te delen. Na een half uur is ieders boekje gevuld en heb je met 10 personen 90 ervaringen gedeeld.
Deze vorm werkt ook heel goed met grote groepen. Door het aantal groepen uit te breiden kun je deze vorm ook toepassen voor hele afdelingen of business units. Wij hebben ervaring met deze aanpak voor groepen tot 500 personen.

Resultaat: op de hoogte van elkaars uitdagingen, collega's helpen elkaar verder, voor iedereen een concreet en persoonlijk resultaat
Meer weten? Klik hier.


Idee 7: Coffee dates voor teambuilding

Teambuilding ideeën : Coffee dates voor teambuilding

Vraag het team om zelf coffee dates in te plannen met elkaar. Tijdens zo'n 1 op 1 moment zonder werkagenda kun je elkaar beter leren kennen, maar te weten komen over elkaars werk en professionele achtergrond of vertellen over de uitdagingen waarvoor je staat. Als reminder en handige gespreksstarter geef je iedereen een Coffee Date in mooie verpakking mee. Hierin zitten 3 dadels als gezond alternatief voor het koekje bij de koffie of thee. De 3e dadel moet je natuurlijk delen met elkaar!
We delen ze vaak uit aan het eind van een sessie of bijeenkomst om de energie van dat moment door te trekken naar de werkvloer.

Resultaat: ongedwongen en informeel kennismaken, geen gebrek aan gespreksstof, energie van live bijeenkomst doortrekken naar werkvloer
Meer weten? Klik hier.Extra - teambuilding ideeën voor onboarding

Nieuwe teamleden verdienen natuurlijk ook de aandacht. Je wilt ze zo snel mogelijk laten meedraaien in het team. Hiervoor is een goede onboarding van belang. Lees hier alles over in het blog 10 versnellers voor je onboarding programma.


Meer weten?

Ik ben Frank Philips van Yes! We Connect. We realiseren programma’s en tools voor meer verbinding. Wil je meer weten over onze teambuilding ideeën? Neem dan contact met me op. Ik kan je er alles over vertellen en denk graag met je mee. Bel me op 06-41189753 of mail frank@yesweconnect.nl.