As long as you stay connected, you are going to be okay!

Foto

Over Old Skool Hip Hop dansles, energie en inspiratie voor verbeteringen...

Sinds kort zit ik weer op dansles. Als kind zat ik al op ballet en jazzballet, andere coole stijlen had je toen nog niet. Of in elk geval niet in ons dorp. Vlak voor mijn eindexamen vwo ben ik er mee gestopt. Afgelopen jaar zat ik ineens elke week bij Touchée Dance Company, omdat mijn zoon op breakdance les ging. De energie en vibe die daar hangt is nogal aanstekelijk. Tijdens de grote show afgelopen juni kwamen alle stijlen langs en kreeg ik zin om zelf ook weer te gaan dansen. Ik begon, met lichte twijfel, aan de open lesweek in september. De eerste les waarvoor ik me had aangemeld was ‘Old Skool Hip Hop’. Na 10 minuten besloot ik een jaarabonnement te nemen bij Touchée. 

Tijdens de Old Skool Hip Hop lessen ben je op het huisfeest van dansleraar Patrick. Je danst niet voor de spiegel, maar door elkaar heen en met elkaar zoals je op een feest ook zou doen. Hoe kun je de week beter beginnen dan met een feest op maandagavond? Patrick zegt steeds welke step of move we doen zoals The Smurf, The Butterfly of The Happy Feet. Die voert iedereen dan op zijn eigen manier uit. Groove it, Groove it!

Gisteren leerde hij ons een korte choreografie, met als doel om samen te dansen. We oefenden eerst solo de stappen. Daarna deed je de stappen in duo’s. We hadden het niet gelijk helemaal onder de knie. Zijn instructie was: As long as you stay connected, you are going the be okay! Zodra iemand het woord connected gebruikt, ben ik alert. Beroepsdeformatie?

We gingen hiphoppen in duo’s en aan het einde van de choreo kregen we de cue ‘And Switch’. Al groovend door de zaal maak je dan nieuwe duo’s en op 5, 6, 7, 8 start je weer met de hiphop steps. Wat Patrick bedoelde met ‘stay connected’ was dat je je niet druk moet maken om de juiste passen, maar elkaar energie kan geven en je kan laten inspireren door de moves van de ander. Tegen het einde van de les ging het tempo van de muziek omhoog. Iedereen danst vol overgave. Party!


Energie en inspiratie

Het zinnetje ‘as long as you stay connected, you are going to be okay’ bleef in mijn hoofd hangen. Meestal heeft zoiets een reden en moet het nog als een puzzelstukje op zijn plek vallen. Ik werd vanochtend dan ook wakker met een ingeving (beroepsdeformatie, alweer). Het had te maken met de energieopbouw van onze programma’s.

Tijdens de dansles beginnen we wat rustiger met een warming-up en dan gaat gedurende de les de energie steeds verder omhoog totdat iedereen helemaal losgaat. We sluiten af met een korte, rustige cooling down.

Ik besefte me dat onze Yes! We Connect programma’s qua energie anders opgebouwd zijn. We starten wel hetzelfde met een soort warming-up. Bij de inloop ontmoet je je team aan teamtafels. Ook zijn er Match Machines en Match Makers die je op weg helpen om alvast connecties bij elkaar te ontdekken. Zo kom je er al een beetje in. We starten daarna met een korte uitleg over verbinding. En gaan dan aan de slag met een favorieten quiz. Hierbij komt altijd veel energie en enthousiasme vrij. 

De opgebouwde energie zetten we in om vervolgens aan de slag te gaan met de inhoud, bijvoorbeeld tijdens de Schatgraven ronde. Een werkvorm waarbij collega’s bij elkaar hun unieke bijdrage naar boven halen. Daar komt wat meer rust bij kijken. Wat helemaal goed is, we zijn tenslotte met elkaar aan het werk en dat gaat niet alleen maar over plezier maken, maar juist ook over de verdieping opzoeken met elkaar. 

Foto: Ramon van Jaarsveld - Clickshots


Superenergieke afsluiting

De schatgraven ronde sluiten we vaak af in groepen van 10-12 collega's. Je hoort van iedereen in je groep wat hun unieke bijdrage is. Wat een mooi moment is. Deelnemers geven wel eens aan dat ze dat graag van iedereen hadden willen horen.

Na mijn ervaring van gisteren bedacht ik me dat we de cue ‘And Switch’ uit de hiphoples en het uitwisselen van energie daarbij ook zouden kunnen toepassen als afronding van ons programma. Alle deelnemers op de bijeenkomst switchen steeds door elkaar heen en horen van elkaar wat hun unieke bijdrage is. Op deze manier komt er meer beweging in de ruimte en meer rumoer. Je spreekt dan nog steeds niet iedereen maar er ontstaat wel meer gezamenlijkheid én meer energie. 

Ik ga dit idee hier in de groep gooien, met input van de teamleden die vaak voor de groepen staan, komen we dan vaak tot een werkbaar idee. En dan is het een kwestie om dit zo snel mogelijk uit te proberen in de praktijk en te kijken wat het effect is. Omdat we veel ervaring hebben op het gebied van verbinding tot stand brengen tussen mensen op bijeenkomsten, zijn er relatief weinig iteraties nodig om zo’n nieuw idee helemaal goed te krijgen. Een groot voordeel is ook dat we direct reacties krijgen van deelnemers. Je ziet dan gelijk of iets werkt zoals je verwacht had of dat we nog aanpassingen moeten doen. Dus voor nu zeg ik: ‘Pump op the volume’ en ik ga aan de slag met dit idee.

Zin in nog een hiphop filmpje? Check deze met: the party machine, running man, Bart Simpson, pepper seed, … I love it!

Nu groove ik even naar de koffiemachine ;-)