Hoe ik de “magie van connectie” ontdekte

Connectie ervaren met iemand anders heeft iets magisch. Soms voel je direct de klik met iemand, soms duurt het langer en soms, tja, gebeurt het helemaal niet. In mijn werk help ik dagelijks mensen in organisaties om meer verbinding met elkaar te maken. Als het lukt geeft dat een enorme voldoening. Dat komt doordat ik zelf heb ervaren wat het belang hiervan is. Dit kwartje viel tijdens mijn eerste echte baan.


Flashback! Terug naar het jaar 2000. In de lente van dat jaar begon ik mijn, achteraf korte, carrière bij TNT Post Group als managementtrainee. De integratie van PTT Post en TNT maakte het een bijzonder interessante en leerzame werkomgeving. Ik mocht me aansluiten bij de staf operations, een team dat zich bezighield met verbetering van het distributienetwerk en de sortering. De manager wees me een kamer toe en een aantal projecten om mee aan de slag te gaan. Al snel kwam ik erachter dat de grote uitdaging van mijn rol als projectmanager was om de mensen in de vestigingen, depots en busjes mee te krijgen. Zonder hun steun kon ik niks beginnen. En ik was natuurlijk niet de enige met een super belangrijk project. Zo bleek mijn werk grotendeels te bestaan uit het organiseren van draagvlak. Ik leerde snel en veel, lees: ging regelmatig onderuit, stond weer op en knokte vrolijk verder.

Na een paar weken kregen we een nieuwe collega op de kamer. Met veel voorzichtigheid werd hij bij ons geïntroduceerd. “Andries komt bij jou op de kamer. Hij heeft een moeilijke periode achter de rug.”  Wat bleek nou, Andries (niet zijn echte naam) was de voormalig directeur van TNT in Nederland. De PTT directie wist niet zo goed wat ze met hem aan moesten na de fusie en hadden hem op een zijspoor gemanoeuvreerd. Dat vond Andries niet zo fijn. Hij raakte overspannen en begon een paar maanden later aan een re-integratie traject, bij mij op de kamer. Hij kreeg een paar projecten toegewezen en begon direct met een van zijn favoriete bezigheden, een pijp stoppen. Andries rookte pijp, ikzelf sigaretten, dus de eerste connectie was al snel gemaakt. Ik haalde koffie en we staken allebei iets te roken op. Bizar idee, natuurlijk, maar dat kon toen gewoon.

We konden het al snel goed vinden met elkaar. Andries 59, ik 24. Andries was een self-made man, ik kwam vers van de universiteit. Wat we overeenkwamen was een zelfde soort humor en een voorliefde om dingen uit te vogelen. We konden goed met elkaar opschieten, tot verbazing van mijn manager. Ik vertelde hem over de projecten waar ik aan werkte, hoe ik het wilde aanpakken en wie ik daarvoor nodig had. Na een ferme trek aan de pijp begon Andries mij honderduit te vertellen over de achtergronden van mijn projecten, wat er allemaal aan vooraf was gegaan en bij wie ik moest zijn om snel verder te komen. Hij wilde me graag helpen en belde zijn eigen voormalig medewerkers voor me op en regelde dat ze een uurtje voor me vrijmaakten. Overal werd ik met open armen ontvangen en kreeg ik snel alle benodigde informatie en medewerking. Mijn collega’s en leidinggevenden, bijna allemaal met een PTT achtergrond, begrepen niet hoe ik zo makkelijk door de oude-TNT organisatie kon bewegen. Collega’s begonnen te speculeren over mijn carrière kansen binnen de organisatie.

Na anderhalf jaar kondigde ik aan dat ik een eigen bedrijf ging opstarten en zou vertrekken. Het kriebelde, ik wilde op eigen benen staan. Het was een gezellig afscheid met de collega’s in een cafeetje, de manager betaalde! Toen ik ’s avonds thuiskwam, vond ik een kaartje in de brievenbus, geschreven door de vrouw van Andries: “Beste Frank, Hier voor jou een onbekende die je toch even heel hartelijk wil bedanken voor hetgeen je voor Andries hebt betekend en tevens voor mij. Verder wil ik je heel veel geluk en succes wensen. Ans”

Het kaartje heb ik nog vaak nagelezen. Wat een bijzonder mooi compliment voor iets waarvan ik niet eens wist dat ik het had gedaan.

Dat bericht van 16 jaar geleden motiveert me vandaag nog steeds om te doen wat ik doe; binnen organisaties verbinding versnellen!

Ik ben Frank van Yes! We Connect. We realiseren programma’s en tools voor meer verbinding. Wil je weten wat we kunnen doen voor jouw organisatie? Neem dan contact met me op. Ik kan je er alles over vertellen en denk graag met je mee. Bel me op 06-41189753 of mail frank@yesweconnect.nl