CASE: ING – kickoff agile werken

CASE IN HET KORT

Klant: ING
Deelnemers: 2200 medewerkers
Datum: juni 2015
Locatie: Amsterdam Arena
Doel: Onboarding nieuwe organisatie gebaseerd op agile werken

Yes! We Connect heeft de afgelopen jaren al diverse projecten voor en met ING uitgevoerd. Bijzonder was het project waarbij de ING organisatie de overgang markeerde naar agile werken. In de Amsterdam Arena kwamen 2 dagen achter elkaar telkens 1100 ING-ers samen om de het agile werken af te trappen. Voor de medewerkers betekende dit werken in een nieuwe Tribe en Squad (team). Yes! We Connect mocht bijdragen aan het elkaar leren kennen en samen met het team uitvinden wat iedereen bij kan dragen aan de ING Purpose. “Empowering people to stay a step ahead in life and in business.”


Ontzettend mooi om te zien dat we dit op zo’n korte termijn met elkaar hebben kunnen realiseren. Waarvoor dank! We krijgen ook veel enthousiaste reacties op de badges en jullie presentaties. Leuk! Een groot compliment aan jullie.
— Frans Mooijman, HR Organisational Behaviour