3 tips - start van een nieuw team

Anchorman: The Legend of Ron Burgundy - DreamWorks Pictures

Anchorman: The Legend of Ron Burgundy - DreamWorks Pictures

Na een fusie, een reorganisatie, een klanttraject of nieuw project. Op diverse momenten beginnen we binnen onze organisaties met een nieuw team. Dat is natuurlijk fantastisch! De kick-off is een enorme kans om vanaf dag 1 te werken aan een zo groot mogelijke impact met elkaar.

Hieronder 3 tips om samen goed uit de startblokken te komen:

Tip 1: Begin met elkaar te leren kennen, stel de inhoud nog even uit.

Dit is moeilijk, want iedereen is geneigd om direct aan de slag te gaan. Er moet nog zoveel gedaan worden en vaak zijn de deadlines krap. In de praktijk blijkt echter dat de tijd, die je aan het begin investeert in elkaar zich dubbel en dwars terugverdient gedurende de samenwerking.

Wat je makkelijk kunt doen, is mensen elkaar 1 op1 laten interviewen en vervolgens in de groep elkaar voorstellen aan het team. Dat levert leuke inzichten op voor de teamleden, maar ook voor degene die wordt voorgesteld. Al met al kost dit ca. 30 minuten.

Tip 2. Deel ambities met elkaar

Stel de inhoud nog even iets langer uit en probeer allemaal de ambitie te formuleren, die je hebt voor dit team. Waarom zit je in dit team? Wat denk je met elkaar te kunnen bereiken? Wat wil jij bereiken? Hoe ziet "de wereld" eruit als wij klaar zijn? Moeilijke vragen, maar ieders antwoorden hierop zijn bijzonder relevant. Ter afsluiting kun je nu een gezamenlijke ambitie formuleren. Deze laat je natuurlijk op groot formaat afdrukken om op te hangen in de teamruimte. Jullie eigen stip aan de horizon! Ook dit onderdeel kun je in ca. 30 minuten afronden.

Tip 3. Oefen met hulpvragen

Nu gaan we wel aan de slag! Maar niet zoals je normaal gewend bent. Geef iedereen de kans om een hulpvraag te stellen binnen het team. Met welke uitdaging moet je aan de slag en weet je nog niet hoe? Welke contacten heb je nodig om verder te komen? Welke ervaring of kennis zou je graag willen inroepen? Deel dit met elkaar en laat het team je verder helpen. Blijf dit regelmatig herhalen binnen je team. Dit is een super efficiënte en effectieve manier om het netwerk van je team aan te spreken om samen verder te komen.

Happy kicking-off!