5 tips - onboarding nieuwe medewerkers

Als er nieuwe medewerkers aan boord komen, wil je dat ze zo snel mogelijk een waardevolle bijdrage leveren aan de organisatie. En dat willen ze zelf ook! Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Met Yes! We Connect zijn we actief binnen diverse onboarding programma's van bedrijven. Dit heeft me inzicht gegeven in de organisatie kant. Familie en vrienden heb ik gevraagd naar hun persoonlijke ervaringen. Het resultaat lees je terug in onderstaande tips:

1. Aandacht voor een warm welkom

De eerste werkdag voor de nieuwe baas is een spannend moment. De beste persoonlijke ervaring verliep ongeveer als volgt: De dag voor de eerste werkdag werd er een bos bloemen bezorgd bij de nieuwe medewerker. Welkom! en tot morgen. Bij aankomst op kantoor stond alles klaar: bureau, laptop, mobiel, visitekaartjes, leaseauto en collega's met een uitgestoken hand. Ook de agenda was al gevuld met diverse kennismakingsafspraken. Dan voel je je toch echt welkom!

2. Neem tijd voor een introductie

Neem de tijd om mensen bij te praten over je organisatie. Ga met ze in gesprek over: historie, structuren, cultuur, visie en missie, bedrijfsmodel, lopende projecten en activiteiten. Organisaties die grotere aantallen nieuwe mensen per jaar aannemen, organiseren hiervoor speciale introductiedagen met een opening door de directeur, diverse sprekers vanuit de organisatie en eventueel zelfs workshops. Dat wordt enorm gewaardeerd!

3. Bouw een netwerk van onboarders

Bouw tijdens het onboarding programma aan het onderlinge netwerk van de nieuwe mensen. Ze delen al 2 overeenkomsten: ze willen graag voor je bedrijf werken en ze zijn nieuw in de organisatie. Dit schept een band. Door tijd in te ruimen voor kennismaken en verbinden kun je makkelijk een groep smeden van deze onboarders. Hierdoor bouwen ze direct aan hun professionele netwerk binnen je organisatie en kunnen ze sneller meters maken.

4. Verbind je nieuwe mensen aan de ambitie van je organisatie

Zet in heldere bewoording de ambitie van je organisatie uiteen. Vraag vervolgens aan de nieuwe medewerker(s) om vanuit de eigen ambitie een brug te slaan naar de ambitie van de organisatie. Hoe kunnen we deze ambities realiseren? Wat ga jij bijdragen om dit voor elkaar te krijgen? Deel dit met elkaar en leg het vast. Zelf ben ik er voorstander van om dit met de hele organisatie te delen. Zo creëer je samen een krachtig en prachtig vertrekpunt voor de reis die je met elkaar aangaat. Natuurlijk ook erg belangrijk om regelmatig te toetsen of je nog op de goede weg bent.

5. Help je nieuwe mensen met het bouwen van hun netwerk

Hoe sneller je nieuwe mensen helpt aan de juiste contacten binnen je organisatie, des te sneller ze hun waarde kunnen toevoegen. Geef ze de tools en ondersteun ze met het uitbouwen van hun netwerk. Aardig voorbeeld hiervan is om voor je nieuwe mensen alvast een aantal koffie-afspraken te plannen met medewerkers van andere afdelingen en op diverse niveaus.

Happy Onboarding!