5 Succesfactoren Good to Great meetings: Interactie (5)

SPIN EN WEB – Over interactie in je meeting
Meetings zijn de ultieme manier om veel mensen met elkaar te laten interacteren. De aanwezigen vormen een grote bron van kennis, ervaring en contacten. Deze ontsluiten voor elkaar is een zeer belangrijke voorwaarde om de potentie van meetings daadwerkelijk te benutten. Om dit te bereiken kunnen verschillende vormen van interactie ingezet worden: in contact brengen, kennis uitwisselen, plezier maken, ervaringen delen of samen iets creëren. Ben jij als organisator in staat, interactie tussen de deelnemers te faciliteren zodat een flexibel maar ook stevig web ontstaat?

Interactie met sprekers
De basis voor veel meetings vormen presentaties en sprekers, die vanaf het podium de aanwezigen hun verhaal vertellen. Door twitter feedback en stemmingen toe te voegen krijgt het publiek de mogelijkheid om de presentatie of de spreker te beïnvloeden of informatie en kennis toe te voegen. Hierbij hoort natuurlijk ook de ouderwetse interruptie microfoon, die de mensen in de zaal de mogelijkheid geeft om direct feedback te geven.

Interactie tussen aanwezigen
De volgende stap in interactie tijdens meetings is 1 op 1 contact. Het kan bijzonder interessant zijn om tijdens een meeting een aantal mensen te kunnen spreken. Hierbij is het wel van belang om het gespreksonderwerk scherp te stellen, zodat er ook echt iets uitkomt. In korte rondes doorwisselen van gesprekspartner wordt ook wel aangeduid als speed networking. Dit werkt bijzonder goed in een vraag-aanbod setting, dan kun je in deze vorm snel resultaten bereiken. Slow networking is de tegenhanger hiervan en gericht op elkaar beter leren kennen om vervolgens uitgebreider in te kunnen gaan op de uitwisseling van ervaringen, ideeën of contacten. Als bij voorbaat moeilijk vast te stellen is waarmee je elkaar verder kunt helpen is dit een interessante vorm. Meest uitgebreide vorm van interactie ontstaat wanneer iedereen met iedereen in contact wordt gebracht. Hiervoor zijn diverse vormen beschikbaar van werkvormen en apps tot complete netwerkprogramma’s zoals ons Connect+ programma.

Interactie na het event
Ook na het event kan de interactie worden voorgezet. Je ziet vaak dat de content van de bijeenkomst in de vorm van presentaties en filmpjes online geplaatst wordt op slideshare, vimeo of facebook met de mogelijkheid om te reageren. Maar zorg ook zeker dat de deelnemers makkelijk met elkaar kunnen connecten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een interactieve pdf te sturen met foto’s en ieders linkedin link erbij. Of maak gebruik van bestaande systemen zoals Meetup. Het mooie aan dit platform is dat je vooraf kunt zien wie er komt, al met elkaar in gesprek kunt komen en achteraf een “Good to see you” berichtje kunt sturen en ervaringen kunt delen.

Muriel MaasComment