Community jaarplan

Om jouw netwerk duurzaam te laten groeien, heb je een aanpak nodig die uitgaat van een sterke visie op waardecreatie voor de deelnemers. 

POSITIE VAN JOUW NETWERK
Het netwerk bestaat bij de gratie van de netwerkers. Welke waarde creëert dit netwerk voor hen? Bekijk in onderstaande diagram op welke positie jouw netwerk zich nu bevindt.

Naar welke positie zou je met jouw netwerk toe willen bewegen om meer waarde te creëren voor de leden? Hoe ver denk je te kunnen komen op het menselijk vlak (Mens-as)?
En in hoeverre komen de hogere motivatie niveaus aan bod (Wens-as)?


AMBITIE VAN JOUW NETWERK
Om binnen het diagram te bewegen naar rechts en naar boven kun je versnellers inzetten.

Dichterbij: Nabijheid is een belangrijke factor voor verbinding. Elkaar live ontmoeten zorgt voor sterkere verbindingen en zelfs voor meer samenwerkingen. Collega’s die op dezelfde etage zijn gehuisvest werken twee keer zoveel met elkaar samen dan met collega’s op een andere verdieping.  

Inzicht in overeenkomsten: Hoe meer overeenkomsten, des te sneller voelen we ons verbonden met een andere persoon. Lees er meer over het boek: De Magie van de klik. 

Oprechte aandacht: Wanneer we oprechte aandacht geven aan een ander en echt luisteren, zonder te willen controleren en oordelen, ontstaan echt waardevolle gesprekken.

Kwestbaarheid: In ‘De kracht van kwetsbaarheid’ stelt Brene Brown op basis van 12 jaar onderzoek dat kwetsbaarheid geen teken van zwakte is, maar de weg naar moed, betrokkenheid en betekenisvolle verbindingen. 

Sfeer van veiligheid: Samen tegenslagen verwerken blijkt een katalysator te zijn in het smeden van een sterke band. Een veilige omgeving zorgt er ook voor dat mensen fouten durven te maken en zich makkelijker kwestbaar durven op te stellen.

Ambities en dromen delen: Iedereen heeft doelen, ambities en dromen. Als we ze met elkaar delen en proberen scherper te krijgen kunnen we elkaar helpen met het realiseren ervan. Als we overeenkomsten vinden tussen onze ambities en dromen kunnen we elkaar versterken.


INTERACTIE BINNEN JOUW NETWERK

De interactie binnen netwerken kent grofweg 4 niveaus:

 1. Meet - Ontmoeten

 2. Connect - Echt contact maken

 3. Share - Ambities, ervaringen, kennis en contacten uitwisselen

 4. Learn - Ontwikkelen en leren

Meet staat voor het faciliteren van ontmoetingen. Elkaar live ontmoeten zorgt ervoor dat we letterlijk ‘dichterbij’ elkaar zijn. Netwerken die zich echter beperken tot dit niveau worden door de deelnemers vaak niet zo hoog gewaardeerd. Deelnemers voelen zich niet echt verbonden, zijn waarschijnlijk niet loyaal en investeren hun tijd en geld mogelijk liever in iets anders.

Connectie ervaren is een minimale voorwaarde voor de perceptie van waarde bij de deelnemers. Als je de mensen weet te prikkelen en te matchen aan andere deelnemers die ze vooraf nog niet kenden, heeft dat een belangrijk meerwaarde. De sfeer is beter en mensen bewegen zich vrijer.

Op het moment dat de niveaus Share en Learn in beeld komen, kan de waarde voor de deelnemers zo groot worden, dat ze niet meer zonder kunnen. Tijd en geld investeren is dan helemaal geen probleem. 

Om verwachtingen bij de deelnemers goed te managen en om teleurstelling te voorkomen is het van belang om duidelijk te zijn over wat jouw netwerk wel en niet nastreeft.


HOE PAK JE DAT AAN?
De aanpak om meer waarde te realiseren kun je richten op de Mens-as, op de Wens-as of op beide.

Op de Mens-as kun je de mate van connectie beïnvloeden door:

 • Dichterbij elkaar te zijn. Het aantal bijeenkomst per jaar waar leden elkaar kunnen treffen kun je verhogen. Verder kun je tijdens een bijeenkomst subgroepen maken aan (kleine) ronde tafels. Hoe dichter je bij elkaar bent, hoe groter de connectie.

 • Maak overeenkomsten inzichtelijk. Als je de deelnemers kunt matchen op persoonlijke voorkeuren en achtergronden ontstaat direct connectie.

 • Oprechte aandacht voor elkaar te hebben. Richt een sessie zo in dat iedereen aan de beurt komt en een bepaalde hoeveelheid spreektijd krijgt. Hierdoor dwing je elkaar ook om te luisteren naar de anderen. Stel reacties uit tot een later moment en laat mensen hun reactie eerst opschrijven.

 • Meer kwetsbaarheid tonen. Door bijvoorbeeld te werken met een vraag – antwoord ronde waarin iedereen een persoonlijke hulpvraag formuleert. Het is makkelijker om je kwetsbaar op te stellen als je weet dat anderen dat ook doen.

 • Zorg voor een sfeer van veiligheid. Maak een aantal afspraken die de veiligheid verhogen. Zoals “wij reageren niet oordelend naar elkaar”, of “alles wat we hier delen, bespreken we niet buiten de groep.”

Op de Wens-as kun je het netwerk ontwikkelen door:

 • Ambities en dromen met elkaar te delen. Door deze ambities met elkaar in verbinding te brengen op een grote kaart ontstaat inzicht in de mogelijkheden waarop je elkaar kunt vooruit helpen en versterken. Hierbij zijn oprechte aandacht en kwetsbaarheid belangrijke randvoorwaarden.

 • Vraag deelnemers naar hun uitdagingen en ervaringen. Op basis van de antwoorden kun je thema sessies organiseren waarbij deelnemers op een heel concreet onderwerp met elkaar deze uitdagingen en ervaringen kunnen uitwisselen. Het mooiste is het om 2 rondes in te lassen waarbij elke deelnemer in één ronde zijn uitdaging kan voorleggen en in de andere ronde een ervaring kan delen om de anderen te helpen. Zo kan iedereen iets halen en iets brengen tijdens de bijeenkomst.


VOORBEELDINRICHTING VAN EEN NETWERK JAARPLANNING

Meet & Connect
Deze bijeenkomst staat in het teken van elkaar beter leren kennen. Dit kan op diverse manieren ingevuld worden met activiteiten of kennismakingssessies. De timing in januari en september is logisch, omdat dit telkens opstart momenten zijn.

Meet & Share
Tijdens deze bijeenkomst daag je de deelnemers uit om waardevolle inzichten en ervaringen met elkaar te delen. Op deze manier kunnen de deelnemers van elkaar leren. Bij de evaluatie haal je ook de onderwerpen naar boven waarop de deelnemers verdieping zoeken.

Meet & Learn
Deze verdiepingssessies richt je in voor een deel van het netwerk. Degenen die interesse hebben kunnen zich verder verdiepen op een onderwerp. Hierbij kun je ervaringsdeskundigen, trainers, docenten of experts aan laten sluiten.

Connect & Share online
Er zijn diverse mogelijkheden om online het netwerk te laten doorwerken als er geen bijeenkomsten zijn. Een goede platformkeuze is hierbij van groot belang, net zo goed als de moderatie op het platform.


MEER WETEN? Koffie daten!
Wil je graag eens sparren over een jaarplan voor jouw netwerk of organisatie? We denken graag met je mee. Neem contact met ons op, dan spreken we af voor een kop koffie.

Download hier dit blog als pdf.